2020

Ori zdraví z Lysé hory




(3.1.2020)




Kvalifikačky Litovel

A je to tu zase, rozjíždí se kvalifikace na MS obedience (letos bude ve Španělsku). Velikánská koňská hala s bílým pískem, zajímavě navržený plac, dvě rozhodčí, stewarduju, mám výborné pomocnice Magdu a Barču, vše jde hladce, končíme o hodinu dříve než předpokládal harmonogram. Možná i proto, abychom na place neumrzly...

Naprosto smekám před Míšou Houserovou s Lilčou - jorkšírka zvládala bez mrknutí oka ty obří vzdálenosti (pidinožičky musí dát nejmíň dvojnásobek kroků než všechny ty bordery) - krásný projev, pěkné body a 6. místo ze 14! A konečně máme dalšího choďáka s úspěšně absolvovanou OB3 - po nás (Orlando James z Gipova v roce 2017) je to Cessy z Melechovské stráně!


Lucka Gabrielová s Dreamem (2.místo), Saša Křivohlavá a Jim (1.místo), rozhodčí Maruška Vágenknechtová, Lucka Prause s Čendou (3.místo), hlavní rozhodčí Iveta Skalická






(11.1.2020, Nové Zámky - Mladeč - Litovel)




Dobře nahoře, dobře dole



(leden 2020)




Zimní Koira

Takový malý svátek obedience - závody v kategoriích OB 1, OB-Z a neoficiální OB nulky, stewardovala jsem spoustu různých plemen a viděla hodně pěkné spolupráce...

Tentokrát si s dovolením vypůjčím slova organizátorky a trenérky mnoha zúčastněných týmů Julky Bukovinské: "Som nadšená zo včerajších koiráckych závodov! Viem, že som zaujatá, ale ozaj si myslím, že tak pohodové prejavy tímov na place sa len tak nevidia. Všetci účastníci zložili skúšky a dokonca v zetkách bola najhoršia známka VD. A to pritom naša hala nie je úplne jednoduchý priestor na preteky. Relatívne malá, na pódiu diváci proti ktorým museli psi robiť chôdzu alebo bežať do štvorca. Koberec, síce čistý ale prepachovaný od spústy psov a šteňacích škôlok. ..."

Na óbéčku mě baví přesnost a elegance v kombinaci s přátelskou, pohodovou atmosférou. K tomu prvnímu se týmy propracovávají postupně, to druhé můžeme mít vždycky. Ráda jsem pomohla.


vyhlášení jedniček: 1. flat, 2. holanďák, 3. groenendael




vyhlášení zetek: 1. australák, 2. toller, 3. kooikerhondje




vyhlášení neoficiálek: 1. maliňák, 2. australák, 3. velký švýcar






(8.2.2020, Ostrava)




Jarní procházka













(15.2.2020, Ostravice - Čeladná)




Godula



(15.3.2020, Ligotka Kameralna)




Aprílové počasí

V březnu bylo teplo, slunce, udělali jsme toho spoustu na zahradě - takže na apríla napadlo sněhu víc jak v zimě. Ori si užil pořádnou procházku a večer už nebylo po sněhu skoro ani památky...

















ráno



večer


(1.4.2020, Ostravice)




Jaro 2020

Je nádherně. Všude plno ptáků, drobných kvítků, užíváme si nečekaného volna. Samozřejmě nesmí chybět charakteristické znaky tohoto jara - vlastnoruční kváskový chleba...a vycházky v roušce.



(duben 2020, Ostravice)




Kolem Magurky

Velikonoční výlet do všech ročních období.

























(10.4.2020, Čeladná)




Ori - 12 let!

Orikovou největší vášní je stále chytání talířů - užívej si ve zdraví ještě dlouho, chocholoušku!


Tohle je nejstarší výraz, který umí nasadit. Díky, že jsi tu s námi.


(12.4.2020)




Z Mořkova do Mořkova

Kousek Veřovických vrchů: Mořkov - Huštýn - Trojačka - Kamenné - Mořkov. Hodně suchých stromů, hodně těžby, hezké výhledy.



(13.4.2020, Mořkov, Hodslavice, Hostašovice)




Kaňonem

Hlavatá - Kladnatá - Klepačka - Samčanka. Spousta terénů, nakonec úžasný kaňon - potokem po kamenech.



(20.4.2020, Bílá, Staré Hamry)




Hůrky

Myslík - Kubánkov - Kožná - Rybí - Lurdy - Myslík. Přkrásná panoramata, cesty plné kamení a prachu, zářivá modrá a zelená. Sucho, vedro.



(27.4.2020, Palkovice)




Nad Mazáckým kotlem

Voda v potůčcích, voda ve vzduchu, voda na kytkách - krásný les. Dobrodružná cesta přes skály, popadané stromy, po uzoulinkých římsách nad stržemi.



(4.5.2020, Ostravice)




Bílé Karpaty

Dovolená!
Příjemný penzion u přístavu Baťova kanálu. Zajímavě upravené náměstí, obří rekonstruovaná sýpka, výborné bistro Tasty, a skvělý zámecký PARK - to je Veselí nad Moravou. Výlety k Radějovu a Velké nad Veličkou za orchidejovými loukami - mírně zvlněná krajina s duby, sady a borovicemi, zcela bez elektrických drátů. Strážnice - chátrající amfiteátry, plavba po kanálu lodním "autobusem" (psi zdarma). Bzenec - zámek má u vchodu vrátnici se závorou a s píchačkami (dříve vinařské závody). 900 let stará lípa. Velká Javořina - cesta samé bláto po včerejším dešti, místy i dobrodružná :-), nahoře neskutečně kouzelně. Domů přes Luhačovice - Jurkovičův lázeňský dům je skvostný...





(28.5. - 2.6.2020, Bílé Karpaty)




Vítej doma, Arture!

Artur Noční hlídka (v 7 týdnech fotila Zuzana Péčková)


Pojďte pane, budeme si hrát! Zmizni otrapo...


(12.6.2020)





Život se štěnětem

Arturek, Arčí, Kde zas je, Nech Orika, Jauvajs, Ták je šikovný - štěně má spoustu jmen...Zajímá se o lidi, zvířata, věci, místa, řádí, rozvaluje se při spaní, náruživě jí. Stočí se co nejblíž našim nohám a nabírá síly na další dobrodružství. Připadá mi stejný jako když jsme si ho přivezli, ale váha a fotky mluví jinak - období prodlužování různých částí těla již nastalo...



(červen 2020)





Výlet na Hadinku

Za Romčou Polickou a za choďáky na tábor. Hadinka ještě skoro pod vodou po víkendovém lijáku, báječná příležitost pro štěně cachtat se v kalužích a potkat se s dalšími psy.



Zleva: Caezare Chucky od Malého Kosíře, Archibald Atra Talpa, Orlando James z Gipova, Artur Noční hlídka,
Jamie z Malého údolí, Isa (NO)


(2.7.2020, Vítkov-Klokočov)





Ve městě







(6.7.2020, Ostrava)





Artur - 3 měsíce

Poslední měsíc byl velmi intenzivní. Arčí k nám vnesl čerstvou, dravou a nesmírně vytrvalou energii a my jsme si začali vážit každé chvilky, kdy spí jako andílek.

Petr s Orikem občas relaxují na tůrách (zde Čertův mlýn)


Artur - 3 měsíce


oblíbená hračka


chviličku si odpočinu


a znovu do díla


po vycházce v hospodě




(13.7.2020)





Léto

Týden v červenci jsem byla jen se štěnětem na obedience táboře na Hadince - Artur byl nadšen z množství cizích psů a lidí, byla to skvělá příležitost pro výchovu. Taky jsme cvičili u Kristy, hlavně pozornost na place a základy kdečeho. Obrázek je z Duhové Fénix párty (kostýmy, dárečky, hry včetně nápisu z lidí).

Je krásné léto, cachtáme se ve vodě, chodíme po loukách, do lesa...doma Arčí rád hospodaří a má jasné představy o tom, jak má vypadat zahrada :-)







(konec července - začátek srpna 2020)





Balt.....

Písek, vítr, moře modré, šedé, zelené, mraky, borovice, nervy na pochodu z divokého štěněte. Písek, vřes, průtrž mračen na pláži, křik racků. Lody, ryby, zapiekanki. Písek, borůvčí vyšší než Orik, hukot moře. POLŠTINA...Arčí běží tryskem po hlaďoučké obrovské pláži...







(22. - 29.8.2020, Łeba)





Když prší



(1.9.2020, Ostravice)





S přáteli na hřiby











(4.9.2020, Ostravice)





Pořád v lese



(září 2020, Ostravice, Staré Hamry)





Na zahradě





(3.10.2020, Ostravice)





Mistrovství ČR obedience

V posledním možném termínu před zákazem akcí, se spoustou omezení, ale přece se uskutečnila vrcholová soutěž, dvoudenní svátek obedience v Brně. Stewardovala jsem v sobotu pohodové, hezké dvojky a v neděli trochu hektické trojky. Zjistila jsem, že udýchám a umluvím v roušce 19 dlouhých trojkových týmů a naučila jsem se zase něco ke stavbě placů. Poprvé jsem spolupracovala se sympatickou rozhodčí Petrou Štolovou.

Trojky byly zároveń prvním kvalifikačním závodem na MS 2021 (bude-li nějaké), závodníci si vyzkoušeli stromeček umístěný šikmo v place, a to byl mazec, skoro půlka psů se vůbec nezorientovala.

Moc se mi líbila Saša Křivohlavá s Jimem (BC), Jana Krátká s Esu (BC) a Kristýna Másilková s Funny (STB). Členové týmů zjevně spolu na place, jednoduché pohyby, žádné primadonování. Člověk by až řekl, co je na tom...

vyhlášení OB 3


(10. - 11.10.2020, Brno)









Pokus o společné foto



(19.10.2020, Ostravice)





Výlet na Radhošť



(22. října 2020, Trojanovice)





Visalaje

Visalaje - Travenský vodopád - Zlatník - Muroňka - Obidová - Ježánky. Už jen pro ty názvy. Navíc bylo nádherně...















(25. října 2020, Krásná)





Kočkování



(27. října 2020, Ostravice)





Smrčina







(31. října 2020, Ostravice)





Travný



(6. listopadu 2020, Morávka)









Kněhyňská ráztoka

Potokem, po kamenech, přes popadané kmeny...







(15. listopadu 2020, Čeladná)





Radost na sněhu



(30. listopadu 2020, Ostravice)





Horečky



(14. prosince 2020, Frenštát pod Radhoštěm, Bordovice, Trojanovice)