2019

Ori zdraví z Lysé hory




(4.1.2019)




Dog fitness

Po dlouhé době jsme byli v Koiře, Lenka připravila cvičení na protahování a koordinaci. Příjemný mrazivý den se spoustou pamlsků, Ori zvládal pěkně triky, odpočinek i lítání venku ve sněhu.


Míša a HW Dasty na opičí dráze, Lenka sleduje a komentuje.




(6.1.2019, Ostrava)




Lysá













(8.1.2019)




A zase

























(11.1.2019, Lysá)




OB závody "Nezmrzneme!"

Bára pořádala své první obedience závody (OB-Z, OB 1 a neoficiálky), stewardovala jsem, Krista rozhodcovala. Zaujaly mě obě Parson Russell teriérky Venduly Černé - krásně zvládnutá energie, a taky mladé tollerky Verči Višvaderové a Hanky Čípové, moc pěkný projev. Neoficiálky vyhrála naprosto zaslouženě Renáta Sinerová se zlaťandou Elií, to je tým, jak má být: nadšení i klid, společně na jedné vlně. Trénují u Romči Polické, to je snad jasné...

Čekající se snažili naplnit heslo závodu, já mám výhodu neustálého pohybu po place, i tak se do bývalých továrních hal vyplatí hodně teplé oblečení. U Báry se mi líbily detaily - doma pečené psí pamlsky jako součást cen, tabule a křídy pro děti, jejichž maminky zrovna sviští po agility parkuru, důsledná zajímavá grafika ABS školy.



(20.1.2019, Vlaštovičky u Opavy)




Leden - ve sněhu jedem

(leden 2019)




Únor

Víc světla, slunce, něco se mění...ve vzduchu...










(8.2.2019, Lysá)




Velká Čantoryje

(19.2.2019, Nýdek)




Kvalifikačky Ostrava

Takový svátek obedience - 15 týmů v nejvyšší třídě soutěží o nominace na mistrovství světa (bude letos u nás na Kladně). Krásná koňská hala, tmavý písek, pěkně uválcovaný, dobře se staví plac a stewarduje. Moc se mi líbila Anežka Rybová s Defem - elegantní plynulý tanec, vše vypadá lehce a přirozeně, bez kudrlinek a vymyšleností. Trochu mě překvapila hodně špatná technika skoku některých borderek. A potvrdilo se mi, že volnost ve vymýšlení povelů může být dvojsečná zbraň - abych si ve vypjatých momentech nemusela vzpomínat, co to tam vlastně mám za povel.


Lucka s Dreamem (2.místo), Julka a Kairos (1.místo), Ivča s Daisou a Kryštofem (3.místo), Honza a Fox (4.místo), dárečků spousta jako obvykle u Kristy



(2.3.2019, Ostrava)




Horečky

Slunečná neděle a spousta zajímavostí na jednom místě.





(17.3.2019, Trojanovice-Frenštát pod Radhoštěm)




Nahoře a dole

Stejný den, rozdíl výškových 900 m.
















(březen 2019, Ostravice)




Letmý dotek Litomyšle

Zastávka na cestě. Překrásné Klášterní zahrady. Sebevědomé nové k nádhernému starému.




(27.3.2019, Litomyšl)




Duben
















(7.4.2019, Ostravice)




Víkend na cestách

Studený a mokrý víkend plný krásných míst, příjemných lidí a spousty psů.

Brno. Parky (Björnsonův sad, Lužánky!!), prvorepubliková architektura na Veveří, to můžu.

Boskovice. Hrad, zámek, bývalý klášter, skleník s elegantním parčíkem, židovská čtvrť - všechno na pětníku. V hotelu smí psi všude, i do pěkně řešené moderní restaurace (vaří se tam dobře).

Plumlov. Svod chodských psů. Do baťůžků přibalit trpělivost, trpělivost a klid... dobrou náladu přinesou mlaďoši sami. Focení háďátek...náročná záslužná činnost. Jsem ráda, že jsem potkala naživo 3 štěňata z B Aurinko. Skvělé hlavy - uši!, tmavé oči, pěkné kostry.





(13. - 14.4.2019, Brno - Boskovice - Plumlov)




Dubnové Heroltice

V pátek 26 stupňů i večer, o víkendu ledový vichr, ale hlavně nepršelo, takže jsme mohli aktivitit venku, v super areálu v Herolticích. Orčínovi jsme zavařily mozek na obedienci s Romčou Polickou. Už nebudeme závodit, ale to zdaleka neznamená, že nemáme co dělat :-). V době pejskova odpočinku jsem se zapojila u Vaška Chovance, skvělého člověka, do "výchovy" - Vašek má nejen cit pro psy i lidi, ale umí to i náležitě podat...








fotila Pája Nečasová


(26. - 28.4.2019, Heroltice)




1. máj








(1.5.2019, Lysá hora)




Fenixovo pírko

Už pátý ročník velkého závodu obedience. Byla jsem na všech, někdy jako závodník, jindy pomocník nebo steward. Krásné fotbalové hřiště, tedy veliké placy, tentokrát i dva rozhodčí a dva stewardi, takže dost času, sluníčko (skoro až moc pro psy), jako obvykle u Kristýny spousta dobrot k jídlu a kupa dárečků...
Stewardovala jsem trojky a zetka (rozhodčí Maruška Vágenknechtová). Trojky jsou náročnější na přípravu placu, na pomocníky, ale se závodníky je pak většinou pohoda - kdo dojde až sem, už ví, jak na to. Zetka, to je jiná písnička. Příprava lehká, ovšem od závodníků je třeba čekat naprosto cokoli: od klasiky, že nečekají na pokyn stewarda, přes psy pobíhající volně po place, psy, které nelze uřídit do pozice vsedě u nohy, až po závodníka, co si stoupne bokem k překážce...Zkušební řád není napsaný ideálně, aby si čistě z něj šlo představit, jak to probíhá. Mně nejvíc pomohlo, že jsem chodila na závody jako divák.
V trojkách mě zaujal jorkšírský teriér, nebyl vůbec špatný, jen ty vzdálenosti mi přišly trochu nefér k tak malému zviřátku. V zetkách zářila Hanka Čípová s mladou tollerkou, byl na ně krásný pohled - radost, energie psa a klidné, zkušené vedení psovodem. Moc pěknou souhru měla taky Mája (československý vlčák) s Bárou Sajdokovou.


(OB-Z)

(25.5.2019, Metylovice)




Víkend na Hadince

Chvíli s Romčou na obedienci a větší část na noseworku - olejové silice. Krásné počasí, Hadinka jako vždy příjemná, dobré jídlo, salvy smíchu...V pátek a v neděli jsme trénovali, v sobotu jsme se přesunuli do Podhradí (bývalý areál školy, obří prostory v budovách i venku), kde proběhly zkoušky noseworku. Ori vystřihnul skvěle vstupní test (skořice), takže jsme mohli jít na zkoušku. Vybrala jsem E-b (exteriér začátečníci, čili venkovní prostředí, po 1 vzorku ve 2 terénech). Ori pracoval krásně, velice pečlivě, ale vypršel mu čas bez nálezu. Ve druhém terénu našel prakticky hned, no tak třeba někdy příště. Pak jsem ho nechala odpočívat a fotila jsem v exteriérech, nakonec jsme se ještě dívali na vozidla. Většina psů označuje mrznutím, styly hledání měli hodně různé. V jedničkových zkouškách (2 vzorky v terénu) hodně psů ztrácelo elán po nálezu 1. vzorku, vypadali, že na tento způsob ještě nejsou úplně zvyklí.


Vstupní test - vzorek v 1 z 12 krabic.




Exteriér - 1. terén.





(7. - 9.6.2019, Hadinka u Vítkova)




Červnové Heroltice

Sobota vedro, v neděli pršelo. Chatka hned u placu, takže Romča a všechny týmy v přímém přenosu, zatímco Ori klidně vyspával mezi našimi jednotlivými koly. Řeč se samozřejmě točila kolem mistrovství světa obedience, je za pár dnů a skoro všichni jedeme pomáhat...bude to hukot. Tak na viděnou na Kladně!




(22. - 23.6.2019, Heroltice)




Častolovice

Zastávka na cestě. Vedro, růže, sochy, zvířata. Psi (na vodítku) můžou všude, i na prohlídku zámku. My jsme raději poseděli ve stínu na nádvoří u dobré kávy a zákusků. Velmi přívětivé prostředí.





(26.6.2019, Častolovice)




Mistrovství světa obedience 2019

U nás v ČR. Kladno. Atletický stadion = velký travnatý prostor, ale mnoho děr po hodu kladivem, diskem...na zacpání padly pytle hlíny...zlatí fotbalisti...Byla jsem tam jako pomocník, tedy postupně: středa - nosíme těžké kovové zábrany na vymezení placu, obalujeme je bannery hlavního sponzora. Rakouští stevardi vyměřují plac. Na plánovanou secvičnou můžeme zapomenout, snad zítra. Ubytování ve Sport hotelu Sletiště co by kladivem dohodil od placu. Čísla pokojů na sebe nenavazují, na chodbě je 20 vedle 16, naproti 1969. Pochopíme po vstupu do pokojů - jsou to čísla dresů nebo data významných sportovních událostí v historii českého sportu. Uléhám na postel pod svítícím obrázkem hokejisty Jaroslava Jiříka.

Čtvrtek - příjemná hotelová snídaně, na stadionu běžné provozní zmatky, vše se teprve rozjíždí. U veterinární prohlídky pomáháme Romče Polické s předáváním překrásných perníčků, které upekla a nazdobila zvlášť pro každý soutěžní tým (112 závodníků). Stevardka Gabi Pichler má radost, že se jmenuji stejně jako její druhá stevardka, obě budeme pokládat aporty, já u prvního semifinálového cviku - stromečku (new exercise). Konečně přivezli trička, vesty a kšiltovky pro pomocníky. Za chvíli jsou z nás jednotní mravenečci. Podobu individuálních cviků zkoušíme při white dogovi - Kristýna Másilková a Fany (STB). Odpoledne jedou skupinové cviky - dlouhodobá odložení. Pokud někdo zabrousil na stadion jen dnes, má obéčkáře za blázny. Co je to za sport, nechávat psy šťavit 2 minuty vsedě samotné na place, přijít, na dálku je položit, po minutě postupně přivolat? Zapisujeme pro kontrolu body, můj rozhodčí Mads Moeller naštěstí ukazuje hodnocení zřetelně, nemusím psát otazníky. Večer s Romčou tiskneme a kompletujeme karty závodníků pro rozhodčí.


Perníčky. Romča je neskutečná.


Pátek - první semifinálový den. Jde do tuhého. Kontrola čipu, losování směráků a překážky ve stromečku, výběr velikosti aportů. Každou jednotlivost má na starost jeden pomocník, a není to žádná rozmařilost, všechno musí šlapat rychle a plynule. Na našem prvním place je stromeček, pak polohy za chůze, směráky a chůze. The exercise starts. Pokládám aporty na místa označená sprejem, pes vybíhá ke kuželu. Zaujme polohu, běží pro aport, skáče vylosovanou překážku, odevzdává aport. Odnáším aporty. A ten den ještě cca 50x. Alčo, už končí chůze, jdeme měnit výšku překážek. Na druhý plac nevidíme, dělí nás zábrany s bannery. Nožičky od zábran vypadají jako řada aportů vyskládaných podél bariéry, zmátlo to pár psů při směrácích. Oběd si raději necháváme donést, hospoda je blízko, ale Gabi sleduje čas neúprosně, budeme u placu raději dřív. Dost fouká. Na řadu jde Lucka Gabrielová, při směrových aportech padá celá dělící bariéra Dreamovi za zády, se psem to ani necukne. Cvik se opakuje, Dream pracuje spolehlivě. V podvečer už umí anglické povely všichni, i ti, kdo o angličtině nikdy neslyšeli. Sláva, poslední dnešní závodník! Večer vyhlášení vítězů prvního dne. Národní týmy nastupují s vlajkonoši, Norky zpívají halekačky, je to krásné.


Ivča Šimůnková u stromečku.


Sobota - mazácký den. Plac stejný, pohyby vyzkoušené, další várka cca 50 závodníků plus háravky. Čas všímat si detailů. Kdo se jak chová ke psovi, koho podporuje celý národní tým, jak kdo klade nohy při heelworku. Je vedro, někteří psi nastupují na plac mokří. Večer vyhlášení druhého semifinále. Pak galavečer s losováním finálového pořadí, volím raději sprchu a odpočinek pod obrázkem hokejisty. Dobře dělám, v neděli můžu chodit i komunikovat.


Jana Krátká s Esu a stevard Anička Musilová.




Julka Bukovinská před nástupem na plac.


Neděle - finále. Oproti předchozím dnům zataženo, dopoledne i s deštěm a ledovým větrem. Co víc si může závodník pro svého psa přát? Plac je jiný než v semifinále, je jeden velký, všichni 4 rozhodčí hodnotí každý cvik. White dog - Saša Křivohlavá s Jimem (BOC). Všichni absolvují nejdřív 4 individuální cviky, pak skupinová odložení a nakonec další 4 individuální cviky. Stromeček je v první části, aporty pokládám z jiného směru, levou rukou, žádný problém. Druhou část sleduji už jako divák a je na co se koukat. Vyslání do čtverce není v liniích podél bariér, ale šikmo do prostoru (v semifinále doleva, ve finále doprava), pár psů je potřeba přesměrovat, aby stáli v kruhu, pár psů hledá box, ale nakonec nachází. Finálová chůze začíná couváním. Polohy na dálku a dřívka stevarduje Anička Musilová, náš jediný zástupce mezi stevardy. Poslední jde háravka (BOC Vallhunden Peak s Michelle Holmlund ze Švédska). Je to napínavé až do konce, protože zatím vede černý labrador (!) Tyson. Michelle zvedá nad hlavu dřívko, Švédi slaví, je dobojováno.


Jesús Martin Gonzáles s Tysonem.




Kelpie Aussie Action´s Red Turning Tina s Marií Danielsson, Švédsko.




Brooke (BOC) za Španělsko.


Taháme na plac stupně vítězů, vlajky, ceny. Závěrečný ceremoniál je šíleně dlouhý, i my pomocníci stojíme na place, konečně se vyhlašuje pořadí. Dvacátá je Julka Bukovinská s Kairosem, ČR má po letech zástupce ve finále. Borci Jesús Martin Gonzáles s Tysonem jsou druzí, zvítězila Michelle. Pro Julku nakonec dopadlo vyhlášení úplně jinak - vteřina nepozornosti, Kairos neudržel nervy a pustil se do švýcarského psa, procházejícího kolem. Agresivita se trestá přísně a sleduje se po celou dobu akce. Kairos má diskvalifikaci a dočasný zákaz závodit.

Uklízíme plac, bariéry, všechno. Poděkování pomocníkům, loučení...Stálo to rozhodně za to. Milióny schodů z placu nahoru do press centra a zpět, chaos, stres, a taky velké emoce, Romča, bez které by se MS položilo, usměvaví Japonci, velká jména světové obedience naživo a na dosah ruky...A moje osobní srdcovky? Úžasná kelpie Aussie Action´s Red Turning Tina s Marií Danielsson, Švédsko. Celá španělská reprezentace - nesmírně sympatičtí lidi, na place se mi kromě Tysona hodně líbila i Sheila de la Iglesia Rivero s Mossem (BOC) a Cesar José Arroyo Gonzáles s Brooke (BOC). A samozřejmě Joanna Hewelt (PL) s panem Taflonem (Tending Tough, BOC). :-)


Joanna Hewelt.




(fotky: Jana Krátká, Ivana Tichá, Dalibor Sosna)

(3. - 7.7.2019, Kladno)




Červená Řečice

Kde jsou neuvěřitelné, bizarní a nepřeberné noseworkové terény? Kde vám na place při obedienci asistují mrňavá, zablešená, neodbytná koťata? Kde mají bujnou zeleninovou zahradu a celý týden je na jídelníčku 2x denně vepřové? Kde je historický velkostatek zanesený hromadami pneumatik? Procházky do polí a čerstvé housky k snídani? Tajemná zákoutí a kohout s přiškrceným hlasem? Přece v Červené Řečici!

Týden s Romčou Polickou (OB) a Julkou Bukovinskou (NSW) se vydařil - počasí tak akorát na cvičení, fajn lidi i psi, výlet k vodě, celkem slušná točená zmrzlina, večerní kurs pletení ozdob z pšeničné slámy...Báječná příležitost srovnat si myšlenky, přečíst dalšího Pratchetta...Dobře bylo. Ori se stává přeborníkem v odpočinku, jedenáctiletý mazák zná táborový rytmus nazpaměť. Při noseworku ladíme detaily - pes nabírá zkušenosti s úkryty, já zase se čtením psa. V óbéčku vymýšlíme zábavky, aby nám Ori nezakrněl.

(fotky moje a od Margit Horáčkové)




(14. - 20.7.2019, Červená Řečice)




Toulání kolem Bílé

V lesích příjemný stín, cesty mezi loukami, výhledy...
















(28. a 30.7.2019, Bílá)




Vedro a sklo

Jeli jsme s Orim na dornovku k Lence Popkové, tak jsme se stavili v Jánských Koupelích u Kružberka. Ani graffiti a všudypřítomné vrstvy rozbitého skla nezakryjí původní krásu a ducha místa, které spěje k zániku...
Zajímavé články na wikipedii a "Za Opavu".




(7.8.2019, Jánské Koupele)




Pozdní léto

Horka...ve stínu stromů a s potokem za zády...a navečer do společnosti.










(srpen 2019, Ostravice)





Rychleby a spol.

Lesy, hřiby, hluboké ticho, v noci pískání sovy, starodávný kouzelný penzion s vrzajícími schody a neskutečně výbornými snídaněmi...štoly, arzén, lidé svištící na lanech vysoko zavěšených nad bývalým lomem...Góry Złote.

Břízy, pastviny, hřiby, kostely, výhledy na hory i z lehátka na zahradě...podhůří Králického Sněžníku. Dobře bylo.







(25.8. - 1.9.2019, Rychleby a Králický Sněžník)




OB závody

Sobota v krásném prostředí na hřišti v Metylovicích, ráno na zimní bundu, přes den nás ožehlo slunce. Stewardovala jsem OB-2 a pomáhala jsem stewardce Aničce v jiných třídách. Závodníků nebylo moc (speciál pro křížence a přidaný otevřený závod), takže časově úplně v pohodě, cen mnoho jako obvykle u Kristýny. Ve dvojkách zvítězila Anna Mazáková s Paysee, a to na výbornou, takže můžou do trojek, super! Jsem jejich dlouhodobý fanoušek (a taky Janky s Nokií, samozřejmě), na Slovensku to s obediencí není jednoduché.


(fotila Renata Zdařilová)



(21.9.2019, Metylovice)





Kristýna a Kristýna

Prodloužený víkend obedience a noseworku. Od slunce po déšť a ledový vítr. Po letech jsme trénovali NW s Kristýnou Dostálkovou a bylo to, jako bychom se viděly včera. Mám ráda její přístup, nápady i styl humoru. Aby se to nepletlo, tak OB jsme měli s "naší" Kristýnou Barošovou. Ti sportovnější dali ještě koloběžky a canicross s Alenou Zbožínkovou, vraceli se po uši od bláta, ale nadšení, lidi i psi.





(3. - 6.10.2019, Hadinka)





Soláň

Fantastisk, jak říkáme my seveřané. Počasí, krajina, všechno.




(13.10.2019, Hutisko-Solanec)





Babí léto na Hadince

Skutečně babí (asi 20 žen a 1 muž, a to byl doprovod, nic neobvyklého) a skutečně léto (3 dny v krátkém rukávu přes den, jen v pondělí zima). Obedience s Romčou - co k tomu dodat, to je vždycky svátek! Nosework s Ivetou (silice) - pracujeme na jistotě u značení. Víkend ve znamení času: četla jsem Pratchettova Zloděje času, měnil se čas z letního na normální, Alčino nové štěně rostlo den ode dne před očima.












(25. - 28.10.2019, Hadinka u Vítkova)




Ken Ramirez

Víkend nabitý přednáškami amerického trenéra a ochránce zvířat. Věda, praxe, zapálení pro věc. Zvířata a jejich potřeby na prvním místě. Trénink není luxus, trénink je učení a všichni se učíme neustále, zvířata i lidi, tak proč toho nevyužít. Na programu byly nepotravinové posilovače, sada pokročilých nástrojů, trénink konceptů a Kenovy konkrétní ochranářské projekty. Probíhalo v dostupném pohodlném místě, s výborným tlumočením a bohatým profesionálním cateringem.

Po takovém jackpotu zbývá jediné - pokorně a s citem pozorovat, vědomě používat pravidla, zařazovat drobné kousky do mozaiky a užívat si okamžiky na jedné vlně, neboť test s červenou bójkou je hrozivě prostý...



(fotila Lucie Gabrielová)




běluha Kayavak





(9. - 10.11.2019, Praha)




Podzim




(15.11.2019, Ostravice)




Beskyd cup

Obedience závod v koňských halách v Kozlovicích. Stewardovala jsem OB-3, OB-1 a OB-Z. Písek byl tentokrát krásně upravený, takže jsme se nebořili, prostředí příjemné, občas hluk z poryvů větru. Největší radost jsem měla ze zetek, pěkné výkony, ladné, žádný chaos...Magda startovala poprvé s Žofkou a bylo z toho 3.místo se známkou výborně...no a vrcholný zážitek - dvouletá doga, obrovský pes, který má své tempo a svou hlavu, ale ví, o co jde...Děkuji, že jsem byla součástí.


(fotil Dalibor Sosna)


(začínáme stavět trojky ve velké hale - 30x60 metrů)





(zetka v malé hale - polohy)





(zetka - Artur má radost)





(zetka - Artur běží!)





(zetka - vyhlášení)








(16.11.2019, Kozlovice)




Prosinec




(6.12.2019, Lysá)




Slunce ve stepi

Jako již tradičně jsme se v zimě přesunuli na jih a užívali jsme si sucha a sluníčka. Step!!! Vřesoviště!!! Vinice, kapličky, romantické zákruty Dyje. Třpytící se jinovatka. Širokoúhlé západy slunce v neskutečných barvách. Svistot labutích křídel. Děkuji.






(28. - 31.12.2019, Znojemsko)